parallax background

Rashond of kruising?


Alle honden stammen af van de wolf. Een proces dat domesticatie heet heeft ervoor gezorgd dat wij de hond in zijn huidige vorm als huisdier kunnen houden, waarbij zijn huidige vorm een ruim begrip is. Van Chihuahua tot Ierse Wolfshond, van Chinese Naakthond tot Newfoundlander, de hond kent enorm veel verschijningsvormen. Uit die enorme diversiteit zijn meer dan 350 FCI erkende rassen ontstaan. Veel rassen hadden van oorsprong een functie of taak. Denk bijvoorbeeld aan sledehonden, erfbewakers, kuddebewakers en jachthonden. Tegenwoordig hebben de meeste honden in Nederland geen taak meer, maar zijn het voornamelijk gezinshonden. Er zijn ook veel rasloze honden, vaak kruisingen genoemd. Maar ook bij de kruisingen is onderscheid te maken in een aantal categorieën. Wij onderscheiden daarom de volgende categorieën: rashonden met stamboom, rashonden zonder stamboom of look-alikes, designer dogs, outcross honden, bewust gefokte kruisingen en niet bewust gefokte kruisingen. Per categorie zullen wij toelichten wat wij daaronder verstaan.

Er zijn heel wat aspecten die verschillen bij rashonden en kruisingen. Om een bewuste keuze te maken wat het best bij u past hebben wij wat van deze aspecten op een rij gezet en per categorie een toelichting gegeven.

U zult zien dat wij veel gebruik maken van termen als mogelijk, wellicht, waarschijnlijk, vaak, over het algemeen enz. Dat komt omdat de wereld zelden zwart-wit is, en wij u zo objectief en genuanceerd mogelijk willen informeren. Er is niet één beste keuze, ook al omdat de keuze mede afhankelijk is van uw eigen voorkeur en situatie. Maar wij houden van honden, en gunnen elke hond een zo gezond en fijn mogelijk leven. Vandaar dat wij u wel willen wijzen op het risico dat een hond uit de onethische broodfok of hondenhandel komt. Dit risico komt dan ook bij meerdere besproken aspecten aan bod. Hoe minder mensen een pup aanschaffen uit de onethische broodfok of hondenhandel, hoe minder pups ze kunnen verkopen. Hoe zielig en sneu ook, wanneer u vermoed dat een pup uit de onethische broodfok of hondenhandel komt, schaf de pup dan niet aan. U denkt een pup te redden maar u zorgt ervoor dat de afname in stand blijft en bent zodoende onbedoeld mede verantwoordelijk voor het erbarmelijke leven van de ouderdieren. Om de winst te maximaliseren worden deze met zo min mogelijk kosten gehouden en zo vaak mogelijk gebruikt. Er wordt zo weinig mogelijk geïnvesteerd in de leefomstandigheden, voeding, medische verzorging en aandacht. De kans op een pup met gedrags- of gezondheidsproblemen is dan ook erg groot. Daarom adviseren wij u om alleen bij een bonafide fokker een pup aan te schaffen, oftewel een betrouwbare fokker die te allen tijde het welzijn van het moederdier en de pups voorop stelt.

Wij hopen dat wij u met deze informatie kunnen helpen een weloverwogen keuze te maken!